Keresés ebben a blogban

2013. február 10., vasárnap

A konyhám lelke

Házam még nincs, de a konyhám lelkére "nem várok tovább", úgy döntöttem, még ma megvásárolom álmaim vágyát, az AGA tűzhelyt!

 Először is, bár britnek tartják hiszen, az Egyesült Királyságban gyártják, alapjaiban svéd, hiszen Nils Gustaf Dalén, Nobel-díjas mérnök tervezte. (Az AGA rövidítés az 1904-ben alapított svéd energiatársaság, az Aktiebolaget Svenska Gasaccumolator nevéből származik.) 
Másodsorban azért, mert lehet valami tökéletesebb annál, amit szerelemből terveztek? Ugye, hogy nem? A svéd mérnök a feleségének találta ki és építette meg 1929-ben ezt a mai is tökéletesnek mondható csodát. Miután elveszítette a szeme világát egy munkahelyi balesetben. A tűzhely kipróbálásában és tökéletesítésében a felesége és a gyermekei segítették.

Az AGA egyik "hátránya" , hogy piszok drága. Viszont egyben funkcionál rajta  a tűzhely, a sütő, a kemence, a pároló, a mikrohullámú,  a grill, a pirítós, és még a ruhaszárító is. A lassú programra állítható lapra akár a késő este frissen mosott ágynemű is betehető száradni, reggelre szépen összehajtogatva meg is szárad. Gyűrődés nélkül! Másik hátránya, hogy elképesztően nehéz, akár egy-másfél tonnát is nyomhat, vicc nélkül, a 3-4 sparhelteseket be kell tervezni az épülő konyhába. De ez nem is csoda, hiszen a fala öntött vasból készül, amit többszörösen borítanak zománccal. Nem egy olyan darab, amit az ember tíz év múlva lecserél, de nem is kell, még dédunokáink is használhatják, az élettartalma több mint száz év. Főleg, mert nem kell hozzá se szagelszívó, se mindenféle tisztítószer, mert a hozzá használatos drótkefét leszámítva, amivel az étel könnyen lepucolható, öntisztító. Mondhatni kóser egy darab.

Az általam kiválasztott AGA négy sparheltből áll, lila színű, rendelkezik lekapcsolható kerámia lappal, és éjszakai lassan főző funkció is. Az ára mintegy: 3 685 500 Forint. Amit ma is a vásárláspárti, álmaimban szereplő kártyámmal fizettem ki.


4 megjegyzés:

  1. Nemcsak Te szeretnél ám ilyet, hanem Lilafüge is! Jó az ízlésed! :)

    VálaszTörlés
  2. Oh, és még sokan mások is :-) Köszönöm! :-)

    VálaszTörlés
  3. Ohhhhh....ÁLMODJUNK!!!!!

    VálaszTörlés
  4. Lényeg, minden mesterséges adalékanyagokat,szinezékeket,tartósítószereket
    stb. mellékeljünk, csak
    természetes eljárással készítsük ételeinket. Organikus alapanyagok, term.barát edényekbe készítve, öntöttvas,vörösacél,
    kerámia....AGA tűzhelyen.........
    AZ EGÉSZSÉGÜNKET ÓVNÁNK MEG!

    VálaszTörlés