Őzgerincet áfonyával? Miért is ne? Ma megrendelem a húst, a gombát és az áfonyát, ünnep előtti napra ideér. Nem hívok szakácsot, szeretném magam elkészíteni a menüt. Álmodozni, karácsonykor igazán szabad! Lássuk, mennyibe kerül ez a csepp ünnepi luxus:
A vörös áfonya ilyenkor elég drága. Ha fagyasztva veszem legalább 2-3000 Ft kilója, de ebből nem kell több húsz dekánál. A receptek általában ennél kevesebbel számítanak, de mi szeretjük bőven nyakon önteni a húst a szósszal. Megrendelhetem kimondottan erre specializálódott termelőtől is fagyasztottan, vagy frissen is láttam egy hete még a zöldségesnél, ott 4000 Ft volt kilója. Én ezt választom.
Már csak a gombáról kell gondoskodni, valami finom erdei fajtáról. Vargánya, szegfű, kucsma, ilyenkor fagyasztva. Ezek kilója 3-4000 Ft között vannak. De ebből sem kell 30 dekánál több. Amit viszont biztosan elérek fagyasztva a Koltay házaspárnál, az a nagyon fenséges rókagomba. Ennek kilós ára 3500 Ft.
A recept már össze is állt: őzgerinc gombával sülve, áfonyamártással, főtt burgonyával tálalva. A karácsonyi menü főételére mintegy 13 000 Ft-ot költöttem a vásárláspárti képzeletbeli kártyámmal. Úgy, hogy nem számítottam a hús és a gomba beszerzésének, például házhoz szállításának a díját. De mint mindig, most is nagyvonalú vagyok magammal!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése