Keresés ebben a blogban

2013. január 28., hétfő

Északi fényt az ablakomba


Svédországból hoztam magammal a belső ablakpárkány berendezésének igényét. A svédek gyakran állítanak díszítésül virágot, mécsest, gyertyát, lámpát, képeket oda. Náluk függöny nem is igazán van az ablakon, vagy ha van, inkább ki van húzva a szélére, hogy minél több fény áradhasson be a szürke téli napokon. Az ablakba kitett fényről úgy hallottam, háború idején jelentőséggel bírt, az otthon maradt nők onnan tudtak egymás épségéről meggyőződni, hogy az ablakban világított a gyertya vagy sem. Ha sötét volt, az bajról árulkodott. 

A nappalink ablakában áll egy fehér kaspó, benne egy növénnyel, ami -stílusosan- Svédországból került hozzám. A papám hozta nekem a sajátjáról nevelve. Alig volt két centiméter a kis levél a gyökérrel, amikor idekerült. Egy év alatt huszonöt centiméter magasra nőtt. Érdekes, mert ez egy trópusi növény, ami mégis a hideg ablakban szeret lenni. A növény mellett áll még két piros üveg gyertyatartó, és egy alacsony kis mécses lámpa. Annak helyére szeretnék egy nagyobb asztali lámpát vásárolni. Amit honnan máshonnan szerezhetnék be, ha nem Skandináviából? 


A kinézett asztali lámpa, egy LampGustaf darab, csaknem hetven centiméter magas, a lila ernyő kordból készült és csaknem négy centiméter széles, a váza és a talpa bronz színű. Ami különösen tetszik rajta, a vezetéke átlátszó. Az ára mintegy: 42 000 Ft.

S mivel fizetek? Az én kedvenc vásárláspárti kártyámmal, ami az álmaimban él. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése